Međunarodno gastro natjecanje CUPI’S SPOON - snaga inkluzije kroz gastronomiju
Grand finale održano u Zagrebu okupilo natjecatelje iz 15 europskih zemalja
Sredinom ožujka započela je treća sezona međunarodnog gastro natjecanja za osobe s invaliditetom CUPI’S SPOON, jedinstvenog događaja koji okuplja natjecatelje iz cijele Europe i omogućuje im da pokažu svoje gastronomske vještine, promiču inkluziju i povećaju vidljivost osoba s invaliditetom u društvu.
Ovaj izniman projekt osmislio je predsjednik Udruge UNUO, Vedran Habel, koji ističe važnost pružanja prilika „nevidljivim“ članovima društva:
„Među nama žive ljudi kojima ovaj događaj pruža priliku da javno predstave svoje talente kroz umjetnost gastronomije. Naša je misija skrenuti pozornost na važnost uključivanja osoba s invaliditetom u društvo i radne kolektive te kroz inkluzivan pristup promovirati socijalno poduzetništvo,“ naglasio je Habel.
Dodao je kako je tijekom ove sezone bilo organizirano 25 događanja na više od 25.000 kilometara, uz više od 300 edukativnih radionica, s ciljem odabira nacionalnih pobjednika u svakoj zemlji sudionici. Veliko međunarodno finale u listopadu 2025. godine u Zagrebu, okupilo je sve njih, najbolje natjecatelje iz svih zemalja sudionica, odmjerili su u snage završnom izazovu. Svi pobjednici natjecanja biti će nagrađeni putovanjem u Vatikan, gdje će imati čast predstaviti zastave svojih zemalja na povijesnom Jubileju.
„CUPI’S SPOON je prilika za osobe s invaliditetom da pokažu svoje talente, povećaju svoju vidljivost i postanu uzori mnogima koji još nemaju dovoljno hrabrosti. Istovremeno šaljemo snažnu poruku o važnosti inkluzije i jednakih prava za sve,“ dodao je Habel.
Grand finale trećeg izdanja u Zagrebu
GRAND FINALE trećeg međunarodnog izdanja natjecanja održano je 20. listopada u Oxbo Wine Bar & Restaurantu hotela DoubleTree by Hilton Zagreb. Ovogodišnje natjecanje još je jednom potvrdilo koliko osobe s invaliditetom mogu postići uz pravu podršku i prilike.
Kroz gastronomiju, turizam i edukacije, CUPI’S SPOON danas glasno promiče vidljivost i zapošljivost osoba s invaliditetom, povezujući zajednicu, poduzetnike i građane.
Organizatori iz Udruge UNUO okupili su pobjednike iz 15 europskih zemalja, koji su se natjecali u dvije kategorije – priprema hrane i priprema koktela.
Poruke podrške i priznanja
Član žirija i javni pravobranitelj za osobe s invaliditetom, Darijo Jurišić, istaknuo je kako mu je i ove godine bila čast biti dijelom ovog jedinstvenog događaja:
„Ove sam godine imao čast i privilegiju biti članom žirija uz izvrsne kolege Renatu Gubić, upraviteljicu Zaklade Hrvatska za djecu, prof. dr. sc. Mislava Antu Omazića s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i vanjskog ocjenjivača Vedrana Habela, predsjednika Udruge UNUO i chefa,“ rekao je Jurišić.
Grand finalu su prisustvovali apostolski nuncij, brojni diplomatski predstavnici u Republici Hrvatskoj, delegacije iz zemalja nacionalnih pobjednika te mnogobrojni gosti koji su željeli doživjeti ovaj inspirativan gastro događaj.
„Posebne čestitke organizatorima, Vedranu i Silviji Habel, na još jednom vrhunskom gastro događanju koje zaslužuje puno veću društvenu i medijsku pozornost,“ zaključio je Jurišić.
Natjecanje CUPI’S SPOON još jednom je pokazalo da je gastronomija mnogo više od kuhanja, ona je most koji povezuje ljude, potiče razumijevanje i ruši predrasude. Ovaj projekt predstavlja snažan primjer kako inkluzija i podrška mogu stvoriti društvo jednakih prilika za sve.
















